Pas på batterierne

1. august 2014

Akku-værktøj er praktisk – så længe batterierne er gode

Pas på batterierneBatteriteknologien er i dag så god, at en stor del af akku-værktøjet faktisk opnår samme egenskaber som værktøj med ledning eller trykluft. Der er dog altid den ulempe at batterierne bliver gamle og kan svigte. Det går selvfølgelig ud over arbejdet hvis du bruger akku-værktøj og batteriet står af.

Derfor får du her et par fif om vedligehold af batterier samt viden om de to mest almindelige typer i akku-værktøj: NiCd og Li-Ion batterier. Som alle andre batterier vil de miste kraften over tid, men hvorfor og efter hvor lang tids brug afhænger af batteritypen samt “vedligehold”.

 

Lithium-Ion batterierne

En af de seneste produktudviklinger inden for miljørigtige genopladelige batterier er Li-Ion. Anvendelsen af denne batteritype stiger kraftigt. Li-Ion har den højeste energitæthed af de genopladelige batterier og er derfor specielt gode til at levere strøm til bærbart udstyr, hvor både lav vægt og lang driftstid er af stor betydning. For eksempel i trådløse telefoner. Li-Ion batteriet har dog en anden batterispænding end andre genopladelige batterier og kan derfor ofte derfor ikke direkte erstatte disse. Læs mere..

Li-Ion batterierne har det, i modsætning til NiCd-batterier, bedst med at klatlade. Li-Ion batterier ødelægges faktisk hvis du lader dem aflade helt og det nedsætter også levetiden. Sørg således for at genoplade Li Ion batterier jævnligt, f.eks. når du er færdig med arbejdet.

Hvis ikke du skal bruge batterierne i længere tid, så opnår du også en længere levetid, ved ikke at have dem fuldt opladt. Er der en opladnings indikator på batteriet så hold ladningen på omkring 40%.

Li-ion kræver ikke så meget vedligeholdelse, som andre batterityper. Det er ikke udsat for ”hukommelseseffekten” og har ikke brug for periodiske op-og afladninger for at forlænge batterilevetiden. Selvafladningen er desuden kun ca. halvdelen af, hvad den er for et NiCd batteri. Det har dog brug for et indbygget kredsløb, som beskytter mod for høj strømtilførsel og spænding, for at batteriet ikke ødelægges ved opladning. Høj varme og høj kulde kan ødelægge batteriet og gøre levetiden kortere.

Kan oplades mellem 500-1000 gange, afhængigt af hvordan batteriet bruges og vedligeholdes. 

NiCd batterierne

Nikkel-Cadmium batterier er en af de ældste batterityper der findes i dag. NiCd-batterier er velegnede til brug ved høje strømbelastninger, som fx håndværktøj kræver. Selvom de har en god ydeevne, er de meget modtagelige overfor ”hukommelseseffekten” (dannelse af store krystaller inden i cellen, som gradvist forringer effekten af batterierne). Det er derfor vigtigt at huske med jævne mellemrum at af-og oplade batterierne fuldt ud for at bevare batteriernes effektivitet. Læs mere..

NiCd batterier er faktisk et af de mest hårdføre batterier der findes, og fungerer desuden godt ved lave temperaturer. Det har dog bedst af, ikke at sidde i opladeren i alt for lang tid, når det er fuldt opladet, samt at blive brugt regelmæssigt. Det har desuden en relativ høj selvafladning og trænger derfor til genopladning efter oplagring.  Derfor er det en god idé at have to NiCd batterier, så undgår du at løbe tør for strøm når det går bedst.

Kan oplades op til 1500 gange, hvis batteriet bruges og vedligeholdes korrekt.

Du kan få NiCd batteriet til at holde længere ved at “motionere” det. Det går i alt sin enkelthed ud på, at du lader batteriet helt op og aflader det helt igen. Gentag gerne processen tre til fire gange. Det er vigtigt at du ikke begynder at lade batteriet op før det er helt fladt. Efter denne process vil mange batterier have fornyet batteritid. Virker denne metode ikke, så bør du nok købe et nyt batteri til dit akku-værktøj. 

Hvis dit NiCd batteriet er helt dødt

Hvis værktøjets NiCd batteri er helt dødt og slet ikke registreres af opladeren, kan du give det starthjælp – lidt som et bilbatteri. Herunder viser en instruktionsvideo hvordan du kan gøre. Se mere..

PAS PÅ: Det er ikke ufarligt at håndtere batterierne på denne måde.

Advarsel: Jens Linde A/S tager ikke ansvar for skader, som opstår som følge af, at instruktioner i videoen.

Læs artikel om spændende udvikling af ny batteriteknologi: Batterilevetiden på alt fra elbiler til smartphones tredobles med en anode fremstillet af lithium.

Materiale fra:
boremaskinen.dk
batteribyen.dk