Klar til ferie uden stress

27. juni 2014

Kom godt af sted på ferie og godt tilbage…Sommerferieklar

På tærsklen til at mange går på sommerferie kommer her nogle gode råd og tips til, hvordan du bedst tager på ferie uden stress. Hvis du allerede går og tænker ”hvordan skal jeg nå det hele inden…”, så er tiden inde til at tage en dyb indånding og tage et helikopterview på situationen:

 

Har du overvejet at korte ferien af?

En undersøgelse fra Bluegarden, hvor 44.000 ansatte er blevet spurgt, viser,
at tre ud af fire hellere vil være på job og få udbetalt pengene (i den udstrækning det er muligt) eller skyde ferien til næste år.

Men ferien er vigtig, for det er den eneste mulighed for at koble fuldstændig af og komme væk fra arbejdet og få en energiopladning, inden det går løs igen. Her får du et par gode tips til, hvad man skal tænke over:

Planlægning:

Er man parat til at gå på ferie? Prøv så vidt muligt at booke få møder inden ferien. Jo mere planlægning du har til oprydning og afslutning af opgaver desto bedre. Både for dig selv og dine kolleger.

Hvis du ikke kan nå det hele, så fortæl det til de af dinne kolleger, der er tilbage, mens du har ferie. Det er bedre at sige, at der er nogle hængepartier end at dine kolleger uventet får sure kunder eller klienter i telefonen.

Og hvis du er den kollega, der er tilbage, så bør du være indstillet på, at du nok ikke helt kan bruge tiden på oprydning, arkivering og lignende. Forretningen kører jo videre, og det er dårlig stil at gemme opgaver til kollegerne er tilbage. Hvis du finder ud af, at din kollega er taget på ferie uden at afslutte opgaver så prøv at håndtere det på bedste vis og tag så en snak med din kollega, når han eller hun er tilbage.

Har I en feriemail-politik?

Prøv så vidt muligt at undgå at sende mails til dine kolleger, når de holder ferie. Især om opgaver, der er problemer med. Man kan sige, at man selvfølgelig (ofte) selv er herre over, om man læser mails i ferien, men hvis man gør det for at holde sig ajour, er det en grim stresstricker, hvis ens kollega – for ikke at sige chef – skriver, at den og den kunde har klaget, eller at du ikke har ekspederet den og den ordre rigtig. Man kan nemt fremdatere en mail til senere afsendelse i eksempelvis Outlook

Autosvar på mail- og kalender

Sørg for at dine forretningsforbindelser kan se, at du har ferie og giv dem mulighed for at kunne kontakte en anden i din ferie. Hav en korrekt opdateret kalender for, hvornår du har ferie, er tilbage.

At komme tilbage fra ferie – hvordan gik det sidste år?

Glædede du dig til at komme tilbage på arbejde? Eller tænkte du med gru på mandag morgen efter ferien? Det er vigtige pejlemærker for, hvordan man har det med at komme tilbage efter ferier, forlængede weekender mv. Hvis man er ret ked af at skulle møde på arbejde, kan der være rigtig god grund til at tænke over, om man er det rigtige sted. I hvert fald er det vigtigt, at man prøver at finde frem til, hvor skoen trykker. Kilde: Kommunikationogsprog.dk

Se også vores tidligere indlæg om oprydning på kontor, værksted og i bil